De kaarten voor de voorstelling kunnen cash betaald en opgehaald worden. Als u kaarten wilt kopen neem contact op met tel. nummer 06 22540140.
24 november 17.30 uur inloop inclusief een Indische maaltijd.
18.00uur het Indisch buffet is geopend.
19.30 inloop lezing de koffie staat klaar
20.00 uur Simone de Bruin verteld over de hoe haar ouders die Indonesië moesten verlaten en terecht kwamen in het Friese dorp Holwerd.
Omdat we nu ook een maaltijd reserveren willen we vooraf de kaarten verkopen. Vol is Vol.
Simone de Bruin verteld: Van rijstveld naar kleigrond
Op 15 augustus 1945 capituleerde Japan. Daarmee kwam ook in Azië een einde aan de Tweede Wereldoorlog. Twee dagen later riep Indonesië haar onafhankelijkheid uit. Geschiedenis, zou je kunnen denken. Maar voor mij is het een deel van mijn familiegeschiedenis. Dat maakt het toch weer anders. Toen mijn moeder (Elize Julie Claassen) 17 jaar oud was, had ze de oorlog meegemaakt. In het jappenkamp gezeten, de Bersiap en de onafhankelijkheidsstrijd. Om vervolgens te verhuizen van Makassar naar Holwerd. Van Celebes naar Friesland. Van rijstvelden naar kleigrond.
Als je de boot naar Ameland wilt nemen, doe je dat vanuit Holwerd, Friesland. En daar in 1950 verhuisden mijn grootouders Wim en Ida Claassen-Claproth naar toe. Met veertien kinderen waaronder mijn moeder en met mijn overgrootmoeder, oma Tien. Hoe ze daar terecht waren gekomen, bleef voor mij lang vaag. “Pappie zei dat we nooit meer terug zouden gaan en dat we moesten integreren.” En dat hebben de broers en zussen ook gedaan. Fietsen naar school, van Holwerd naar Dokkum. Aardappels eten. Schaatsen als er ijs lag. Zo dus.
Simone de Bruin verteld in elke kamer stond een stapelbed
Pas veel later begreep ik waarom het Holwerd was geworden. Vlak na de oorlog, in 1948 was het gezin Claassen met betaald verlof naar Nederland. Aanvankelijk waren ze in Zuidlaren, Drenthe terecht gekomen. In Leeuwarden ontmoette opa de heer Bijlsma, onderwijzer in Holwerd. Hij nodigde het gezin uit om in het Friese dorp te komen wonen. Er werd een huis in de Blokstraat gevonden. En met twaalf kinderen stonden in elke kamer stapelbedden. Nadat de familie weer terugkeerde naar Makassar, bleven opa en de heer Bijlsma corresponderen. In 1950 toen de familie was gevlucht voor het geweld in Indonesië en definitief naar Nederland emigreerde, werden ze opgevangen in Hardegarijp, Friesland. De heren Bijlsma en Veening beijverden zich opdat de Claassens weer in Holwerd zouden komen wonen. Er werden twee huisjes in de Fonteinstrjitte aangeboden en het gezin nu bestaande uit zeventien personen betrok beide woningen. Later verhuisde de familie nog naar de Professor Holwardastraat 9. Oma had daar geweldige buren, Piet en Griet van der Hoop die altijd klaarstonden of gewoon een kop koffie kwamen drinken.
Bestel hier onder de kaarten voor dit mooie verhaal van Simone de Bruin